Resurser på svenska!
- Stugan hette det första textäventyret på svenska. På den här sidan kan man ladda ner det för PC, Mac, Linux m fl plattformar.
- Svenska Äventyrsklubben är, jämte denna sajt, den mest kompletta sajten om textäventyr på svenska.
- Du kan även gå med i mailinglistan svenska-aventyrsklubben Där kan man diskutera både spelandet och skrivandet av textäventyr. All diskussion sker på svenska, men det går förstås bra att diskutera spel skrivna på andra språk.
- Skriva textäventyr är en mailinglista för alla som är intresserade av att skriva textäventyr på svenska. På denna mailinglista kommer även meddelanden om nya versioner av Swedish Inform. Det kan också vara ett bra ställe att få hjälp med Swedish Inform.
- dmoz Open Directory har en svenskspråkig sektion om äventyrsspel.
- Nils Engs hemsida visar hur man kan använda bl a äventyrsspel i undervisningen.
- Tolkiendatorspel-sidan har en en sektion om Tolkien-spel på andra språk än engelska.
Resurser på engelska!
Ställen att börja på (och ständigt återvända till)
- The Interactive Fiction Database är tänkt som en databas över alla IF-spel som har gjorts. Man kan betygsätta, göra listor med olika teman mm.
- The Interactive Fiction Wiki är en wiki med massor av information om allt som händer och det mesta som har hänt i IF-världen.
- A Beginner's Guide to Playing Interactive Fiction guidar nya spelare in i textäventyrens värld. Man får lära sig hur man spelar och får hjälp att ladda ner bra spel och de program man behöver för att spela dem.
- Usenet-gruppen rec.games.int-fiction är nog den viktigaste diskussionsgruppen på nätet för de som spelar textäventyr. Trevlig stämning!
- if-archive är snarast hjärtat i kulturen kring textäventyr på nätet idag - en ftp-site med massor av spel, utvecklingsmiljöer, artiklar etc. En mycket viktig resurs!
- The Brass Lantern har massor av info om både textspel och grafiska äventyr.
- dmoz Open Directory har en bra länksamling med beskrivningar, under rubriken Adventure. Se även undersektionen Text Adventures.
- Adventureland försöker samla beskrivningar av alla äventyrsspel som någonsin producerats!
- The Society for the Promotion of Adventure Games (SPAG) är ett sällskap och en tidning. Visar vad som händer just nu!
- XYZZY News är en bra tidning om textäventyr.
- The Adventure Games Coalition är en bra samling resurser om att spela textäventyr.
Klassiska spel och andra
- Colossal Cave
- Infocom
- Scott Adams
- Level 9
- Magnetic Scrolls
- Tolkien Computer Games föröker hålla reda på alla spel som någonsin gjorts med Tolkien-tema.
- PDD's Adventure Page är en ypperlig resurs om flera klassiska spelföretag: Adventure International, Mysterious Adventures, Infocom, Magnetic Scrolls, Level 9, Topologika, Polarware, Angelsoft, Melbourne House, Sierra On-Line och Legend. PDD visar även på hur man kan spela dessa spel idag.
- The 8-bit Adventure World har en stor samling spel för 8-bits datorer (C64, ZX Spectrum med flera).
- IF Competition är en stor, årligt återkommande tävling i att skriva textäventyr. Alla kan delta, alla kan spela spelen, alla kan rösta.
- Classic Adventures Solution Archive innehåller lösningar till mängder av äventyrsspel för de gamla hemdatorerna.
- Baf's Guide to the Interactive Fiction Archive innehåller mängder av recensioner för spel som ligger i if-archive.
Programspråk och miljöer för att skriva egna spel
De mest använda
- Inform 7 är det dominerande paketet att skriva textäventyr i idag. De färdiga spelen kan spelas på de flesta moderna datorer, som PC, Mac och vissa versioner av Linux/Unix. Man kan även skriva spel med grafik och ljud. Att programmera i Inform 7 liknar att skriva en vanlig beskrivande text på engelska, men med krav på en exakt syntax.
- Inform 6 är den äldre versionen av Inform. Programmeringen liknar "vanliga" programmeringsspråk som C eller Basic. De färdiga spelen kan spelas på nära nog alla datorer som finns, och de kan även spelas i en webbläsare. Detta är det enda av de stora systemen som har stöd för svenska. Man kan även skriva spel med grafik och ljud, men man får räkna med att spelarna måste ha PC, Mac eller Linux/Unix för att kunna ta del av det.
- TADS är det enda paketet som kan tävla med Inform i popularitet, även om vågen väger över till Informs fördel. Tillåter även grafik och ljud, och kan köras på de stora plattformarna som PC, Mac, Unix m fl. Liksom Inform innehåller TADS ett komplett programmeringsspråk, vilket ger den största friheten åt speldesignern, men det ställer också de högsta kraven på programmeringskunskaper.
- HUGO är nära släkt med Inform 6 och är följaktligen ett mycket kompetent system. Vad gäller grafik och ljud är det troligen strået vassare än Inform. Det har inte vunnit samma popularitet som Inform, men de som har börjat använda det verkar aldrig vilja byta.
- ADRIFT är ett paket för Windows för den som vill slippa programmering helt och hållet. Det har en bred användarbas. Det är ett av få system som kostar pengar. Å andra sidan är kostnaden blygsamma $19.
Utmanarna
- Quest är ett rätt nytt system för Windows. Kostar $40.
- ThinBasic Adventure Builder är ett ganska nytt system för Windows som tillåter grafik.
Hjälp att skriva egna spel
- Usenet-gruppen rec.arts.int-fiction är den tyngst vägande diskussionsgruppen för de som skriver, eller vill skriva, egna spel. Även nybörjare brukar mötas av en trevlig och hjälpsam stämning.
- Roger Firths sajt innehåller massor av matnyttigt för alla som skriver textäventyr. Tyngdpunkten ligger på Inform-relaterat material, men det finns mycket annat också.
- Brass Lantern's sidor om att skriva IF
- The Craft of Adventure är en artikelserie i fem delar med många tänkvärdheter om design av textäventyr. Denna artikelserie i andra format, samt några andra intressanta artiklar om äventyrsdesign finns samlade på if-archive's avdelning för diskussion om spelskapande.
- The IF Beta Site samordnar författare som vill få sina spel testade och spelare som vill testa dem.
- Game-testing.org är också en mötesplats för författare som vill få sina spel testade och spelare som vill testa dem.