systemet utan några nivåer ner så att redan från början har man möjlighet att förvilla sig. Jag ska inte avslöja några närmare detaljer men en bra beskrivning är KAOS! Det vimlar nämligen av luckor, knappar, monster, eld och allt annan möjlig och omöjlig djävulskap men naturligtvis finner man även fantastiska skatter.

Med till spelet följer även en disk med program där man ges möjlighet att ändra på karaktärens poträttbild och namn. Där finns även ett "Hint Oracle" som kan ge ledtrådar om problem men bara de problem som du står för just nu så det finns ingen möjlighet att läsa hela ösningen på detta sätt.

För den som har DM och är sugen på mer i samma stil så är det ingen tvekan om att detta är spelet för höstens mörka kvällar.

Mattias Melin
 
Atmosfär: 83%
Intresse: 85%
Presentation: 70%
Problem & Logik: 67%
Manual: 49%


Eye of the Beholder    76%

Ett datorrollspel av SSI/US Gold
Till Amiga och PC

I mina resensioner av de senare delarna i SSIs AD&D (Advanced Dungeons And Dragons) serie har jag klagat över att speluppläggningen och att reglerna inte var anpassat till den nya upplagan. Inte för att jag vill ta åt mig äran men nu har SSI ändrat sig på båda punkterna. Men varför lägga ned tid (och därigenom pengar) på att försöka komma på ett eget och orginellt uppslag till speluppläggning när man kan ta någon annans och i detta fall har man gjort en Dungeonmaster klon.

Men har man då lyckats med att göra ett äventyr som är bättre än sin "förebild"? Svaret på den frågan är Njae och låt om oss utreda detta något vaga svar.

Jag tänker inte gå igenom AD&Ds grunder och spel idé, för de som inte har en aaaaning vad det är kan jag hänvisa dem till tidigare nummer av Äventyr eller ring mig. Karaktärerna får man göra själv och det är precis som innan kan det tyckas men jag fann en stor skillnad nämligen det är mycket svårare att få höga värden så där kan det lätt gå åt någon timme. Men för de människor utan tålamod eller moral kan ju alltid välja att sätta toppvärden över hela fältet (Hej, Klas G.). Fyra man ska ingå i hjälteskaran för att sedan kompleteras med ytterligare två personer som kan finna under äventyrets gång.

En av de få saker som jag har märkt att de har tagit från andra upplagan av AD&D är att det heter "Mage" istället för "Magic-User". De har inte tagit med det helt omgjorda magi-systemet och det var en stor besvikelse. Här är en (mycket) kort sammanfattning på bakgrunds historiken:

Goda Hjältar. Stad i fara. Grottsystem. Monster. Ondska. Mer monster och skatter. Det vill mena ett hederligt och väldigt oorginellt Goda mot Onda scenario.

Spelet sker i första persons perspektiv och vid sidan om det finns karaktärernas poträtt med information om hur mycket skada de har. Med ett enkelt klick så får man upp andra skärmar där det finns information om vad personerna har på sig och var. Hittar man ett föremål så är det bara att "dra" det till någons packning. En bra sak är att man kan ha uppe de olika status skärmarna samtidigt går runt, detta är inte möjligt i Dungeonmaster.

Strider finns det gott om och dessa sker naturligtvis i realtid, då klickar man bara på hjältens vapen och han anfaller. Det kan bli väldigt mycket klickande i en strid och datorn hänger inte alltid med och detta är VÄLDIGT frustrerande och det hände aldrig i DM.

6

Det är synd att inte hela dator skärmen utnyttjas, det hade förhöjt närvaro känslan ett antal grader. I övrigt är grafiken med beröm godkänd.

Fast det kan vara väldigt svårt att hela knappar som sitter på väggarna.

Men ljudet är av något sämre kvalité t.ex vet jag personer som när de har hört ljudet av spindlarna börjat kolla om audio sladdarna sitter löst själv tycker jag att det låter som en geiger mätare vid Chernobyl. I övrigt är spelet ganska lätt, den största utmaningen är att orka rita kartor varje nivå. Men en fördel är i alla fall att man hela iden har en kompass att gå efter.

Ett trevligt inslag är att man träffar på en fredlig dvärgkoloni som man kan (och ska) hjälpa. Även på andra ställen händer det att man får chansen att föra en konversation, fast då bara med alternativ. Ett bra system och bra uppläggning med vissa modifikationer så kan det bli klart överlägset Dungeonmaster men för tillfället så tycker jag Chaos Strikes Back är bäst.

Jag hoppas SSI fortsätter att ta åt sig av min krtik.

Mattias Melin
 
Atmosfär: 68%
Intresse: 65%
Presentation: 78%
Problem & Logik: 72%
Manual: 58%
Myth    92%

Det hela började med att Zeus bjöd in alla gudarna till en fest. Där skulle det ätas och drickas trodde alla, men Zeus hade annat i baktankarna. När alla hade ätit och druckit ett tag så knackade han i glaset och framförde ett tal. Han berättade att nya gudar höll på att ta över folkets tro. Visst hade många gudar kommit och gått, men denna gång var det allvar. Den nya religionen som höll på att ta över var Kristendomen och nu måste alla gudarna hjälpas åt för att få över människornas tro på sin egen sida igen. Varje gud skulle få var sitt uppdrag för att se vad han eller hon dög till. Oturligt nog blev du utvald att utföra det första uppdraget och vips så blev du teleporterad bort från festen. Du är Poseidon, havets gud, och ditt uppdrag är att få tag på Hades osynlighetshjälm, som finns i hans slott.

Detta är inledningen till Myth, som är ett minitextäventyr från Magnetic Scrolls, som man får när man blir medlem i Official Secrets. Man startar utanför Hades portar, som vaktas av det månghövade monstret Hydra. Vägen till slottet består av en massa problem, som måste klaras av på vanligt sätt. De är mycket bra, precis som man kan förvänta sig av Magnetic Scrolls (okej, förutom The Pawn). Myth är ett helt vanligt textäventyr med några få bilder av typisk Magnetic Scrolls-kvalité.

Spelet är mycket bra och man vill gärna spela det tills man klarar det. Det finns bara en liten nackdel med spelet, man klarar det ganska fort. Det är inte alls lika stort som deras andra spel utan består bara av ca 25 rum och antalet problem därefter. Men för att vara ett "gratis-spel" så kan man ju inte direkt klaga. Tolken, vokabulären, skärmuppläggningen och allt är precis som i de äldre Magnetic Scrolls-äventyren. För övrigt kan det tilläggas att det är ganska dyrt att bli medlem i Official Secrets, så det är inte lönt att bli medlem bara för Myths skull. Är man däremot intresserad av att bli medlem av andra orsaker så är Myth en klart godkänd bonus.

Atmosfär: 92%
Intresse: 95%
Presentation: 96%
Problem & Logik: 87%
Interaktion: 85%
Manual: 23%

Darius Katz
7